TÉMÁK, Kategóriák

Mit tehetünk a premenstruációs szindróma tünetei ellen természetesen?

582
HOZZÁSZÓLÁS:

Négy nő közül háromnál a menstruációt megelőzően olykor egy kellemetlen, de nagyrészt veszélytelen tünetegyüttes: menstruáció előtti feszültség vagy premenstruációs szindróma (PMS) lép fel. A tünetek sokuknál havonta jelentkeznek.pms-19

Ezek egyrészt testi panaszok (pl. fokozott vízvisszatartás, súlygyarapodás, a boka duzzanata, bőrelváltozások, gyengeség, fejfájás), másrészt lelki zavarok (ingerlékenység, gyenge összpontosító képesség, csökkent nemi vágy, bizonyos ételek vagy az alkohol megkívánása, álmatlanság, sírási hajlam, sót depresszió).

A PMS oka a női nemi hormonok egyensúlyának a menstruációs ciklus során bekövetkező változása. A só- és vízvisszatartást az ösztrogén túlsúlya és a méhet a megtermékenyített petesejt befogadására felkészítő progeszteron hiánya váltja ki. Az esszenciális zsírsavak, köztük a linolsav, valamint a B-vitamin hiánya súlyosbíthatja a tüneteket.

Nem mindenkinél jelentkezik a PMS összes tünete, és a súlyosságuk Is rendkívül változó. Egyes nők viselkedése Ilyenkor teljesen megváltozik: egy-két napig szeszélyesek, mogorvák, és esetleg könnyen „eljár a kezük”.

Az állapot befolyásolja az ítélőképességet is; a nők ebben az időszakban jobban ki vannak téve a baleseteknek. A balesetveszélyes munkakörben dolgozókat Ilyenkor ajánlatos volna biztonságosabb munkakörbe irányítani.

A PMS közismert probléma – a legtöbben figyelembe veszik a hatásalt, együttéreznek az érintettel, és elnézik neki, ha barátságtalanabbul viselkedik.

Mit ajánl a természetgyógyász?

Aromaterápia

A menstruációs ciklus második felében mindennap tegyen a fürdővizébe gólyaorr- és levendulaolajat. Papírzsebkendóról Is belélegezheti ezeket az illóolajokat. Megelőző kezelésként keverje őket valamilyen testápolóhoz, s ezt használja rendszeresen, fürdés után. A római kamilla, a rózsa és a citromfű illóolaja szintén hatásos; a tenyeréről lélegezze be egy-egy csepp olajkeverék Illatát.

Masszázs

Egyeseknél a masszázs is segít a PMS tüneteinek enyhítésében, talán az egész-testmasszázs általános lazító és frissítő hatása következtében. Fejfájásra nyak- és váll-masszázst, a has táján jelentkező kellemetlenség enyhítésére könnyű hasi masszázst javasolnak.

Fitoterápia

A menstruációt megelőző egy hétben igyon naponta 2-3 pohár kamillaforrázatot: enyhén nyugtató és vlzelethajtó hatású, elősegíti a szervezetben esetleg visszamaradt folyadék eltávozását. Hozzáértő gyógyfüvész ennél erősebb vízhajtót Is javasolhat (pl- tarackbúzát), illetve a progeszteron-termelés fokozására barátcserjét rendelhet.

Bach-féle orvosságok

A menstruációs vértől való undor esetén vadalmát ajánlanak; cseresznyeszilvát adnak a feszültség leküzdésére, valamint annak, aki attól tart, hogy érzelmein és hangulatain nem tud uralkodni.békaliliomot írnak fel, ha a feszültséget az okozza, hogy az illetőnek nem áll módjában egyedül lenni vagy visszavonulni; rezgőnyárt akkor, ha fél a fokozott érzékenységtől.

Az erős negatív érzelmekre magyalt, az állapottal és a panaszokkal kapcsolatos türelmetlenségre bükköt, és azok számára, akik megpróbálják elnyomni érzéseiket. forrásvizet javasolnak.

Akupunktúra

Általában a vese-, a máj-, a befogadó, valamint egyes esetekben a gyomor- és a kormányzó meridián pontjait kezelik.

Homeopátia

A tünetek súlyosságától függően – 24 órával a várható megjelenésük előtt -, reggel és este, vagy akár 4 óránként kell szedni a homeopátiás orvosságokat. Érzelmi labilitás, mellfájdalom, rendszertelen menstruációs ciklus és hányinger esetén Puisatilla 30-at adnak. Hidegrázás, rossz hangulat és sírásra való hajlam. Illetve a nemi vágy hiánya esetén, vagy ha a beteg hajlamos szerettei ellen fordulni, Sepia 30-at ajánlanak Szomorúság, ingerlékenység, jelentős mértékű folyadék-visszatartás és a mell megduzzadása esetén Nat. mur. 30-at szoktak adni.

582
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]