TÉMÁK, Kategóriák

Mely tényezők állhatnak a rendszertelen menstruáció mögött?

586
HOZZÁSZÓLÁS:

A legismertebb és legelterjedtebb női betegség a rendetlen vérzés, amelynek oka sokfémenstruacio-pms-progeszteron-petefeszek-19le.

Így lehet általános természetű: vérszegénység, ideggyengeség, anyagcsere-bántalom, másrészt helyi ok: így gyulladás, daganat stb. következménye is.

Hogyan zajlik a menstruációs ciklus?

A havi tisztulás maga nem betegség, még ha kellemetlen tünetekkel is jár.

Az ivarérett nő a petefészkeiben, amelyek a méh két oldalán, védett helyen, szilvanagyságban helyezkednek el, 28 naponként (holdhónap) egy-egy pete érik. Ez a pete az anyaméhbe jut a petevezetéken át, ahol megtermékenyítés esetén a méh nyálkahártyájába beágyazódik és fejlődik.

Ha a pete megtermékenyítése elmarad, akkor a pete elhal, a méh nyálkahártyájáról leválik, és bőséges vérzéssel, a hüvelyen át távozik. Ezt a vérzést nevezzük havi tisztulásnak.

A havi tisztulás azonban nem kizárólag a nemi szervben lejátszódó folyamat; ez az egész szervezetet megmozgatja, mert gyakran tapasztaljuk, hogy a havi tisztulás alatt nemcsak a pajzsmirigy nagyobbodik meg – a tejmirigyek is megduzzadnak, a mellékvese működése fokozódik -, hanem a máj, lép, garat és foghús nyálkahártyái is vérbővebbé válnak, a test hőmérséklete is emelkedik, az idegrendszer is ingerlékenyebb.

Milyen panaszokat okozhat a menstruáció?

Sok nő a havi tisztulás alatt munkaképtelenné válik. Görcsök, teltség az alhasban, fejfájás, émelygés, általános testi levertség jelentkezik. Hullámzó forróság, szívdobogás, izzadás is jelentkezhet, bőrelváltozással (csalánkiütés).

A havi tisztulás leggyakoribb rendellenessége, hogy nem 28 naponként, hanem rendetlen időszakokban jön és változó ideig tart.

A nemi érés idejét a faj és klíma befolyásolja, így trópusi vidékeken a lányok 10-11 éves korukban kapják meg havibajukat, míg északi népeknél (svédek) ez csak 16-18 éves korban áll be. Az eszkimó asszonyok csak a nyári hónapokban menstruálnak.

Átlagosan a havibaj alatt, amely pontosan 28 napra jelentkezik, a nő 100-200 gramm vért veszít, maga a folyamat 3-4 nap alatt játszódik le. Természetesen ezek átlagos számok és egyénileg különbözők, így 3 hétre, avagy 5 hétre is jelentkezhet, csak 1-2 napig, vagy öt napig is tarthat, anélkül, hogy ezt rendellenesnek kellene nyilvánítani.

Mi állhat a rendellenes menstruációs vérzés mögött?

Heveny fertőző betegség, idült fertőzések, amelyek a szervezetet elgyengítik (tuberkulózis), nagyobb vérveszteségek után a havivérzések kisebbek, rövidebbek, sőt teljesen ki is maradhatnak.

Csekélyebb a vérzés cukorbaj, elhízás, idült vesebaj és lelki megrázkódtatás esetén.

Másik oka a rendellenes vérzéseknek a belső elválasztású mirigyek, mint a pajzsmirigy, mellékvese stb. megbetegedése.

Az ok közvetlenül a petefészkekben is székelhet (fejletlen petefészkek, gyulladás, daganatképződés stb.).

A gyenge vérzésnél még gyakoribb a fokozott vérzés. A túlerős vérzések okai is a legkülönbözőbbek, leginkább a méh és a petefészkek gyulladásos folyamatai mellett találjuk, ezek összenövésekre vezethetnek, ami a peteérés zavaraihoz vezet.

A petefészek-gyulladás elhúzódó fájdalmakkal járó betegség, amely gyakran a méhre is átterjed, ott jóindulatú méhdaganatot, ún. miómát okoz, amely ártatlan daganat, de súlyos vérzéseket okoz.

A méh legsúlyosabb betegsége, a rák is rendetlen vérzésekkel jár. Régi megfigyelés, hogy lelki izgalmak a vérzést befolyásolják, így a teherbeeséstől való félelem a vérzés lényeges csökkenését válthatja ki.

586
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]